Hogyan manipulálja a CNN Magyarország nemzetközi megítélését

CNN - Christiane Amanpour
CNN – Christiane Amanpour

Azt már régóta tudjuk, hogy az Egyesült Államok jelenlegi kormánya nem nézi jó szemmel Magyarország migránspolitikáját. Ezt az Államok jelenlegi magyarországi nagykövete, Colleen Bell is már számos alkalommal éreztette beszédeiben. Amerika azonban más médiumokon is továbbra is megpróbálja lejáratni Magyarországot, mint például a CNN amerikai hírcsatora. Jó példa erre a kvótanépszavazás utáni interjú, melyben Kovács Zoltán kormányszóvivőt illetve Eleni Kounalakis volt budapesti nagykövetet kérdezte a CNN műsorvezetője. Az interjúkat a műsorvezető kis bevezetéssel kezdte a népszavazás eredményéről, melyben beszámolt, hogy a szavazók több mint 90 százaléka nemmel szavazott, ám a népszavazás nem lett jogilag érvényes, mivel nem érte el az 50%-os küszöböt. Mondani sem kell, hogy ezt olyan hangnemben tálalta, melyből az cseng ki, hogy tulajdonképp a népszavazásnak nem volt értelme. Ezt követően megkérdezte Kovács Zoltánt, hogy mi következik, milyen lépéseket kíván a kormány tenni.  Kovács Zoltán elmondta, hogy a népszavazások érvényességét megszabó 50%-os küszöböt azért vezették be néhány éve, hogy az olyan esetekben amikor a nép, vagy az ellenzék a parlamenti többséget, a kormányt szeretné megkérdőjelezni, és az indítványoz népszavazást, olyankor egyértelmű legyen, ha az aktuális kormány már nem képviseli az emberek nézőpontját. Tehát tulajdonképp egy olyan demokratikus eszköz a népszavazás, melyet az ellenzék használhat abban az esetben, ha a kormány álláspontja már nem egyezik az emberekével. Ebben az esetben azonban teljesen más szemszögből kell nézni a dolgokat, ugyanis jelen esetben maga a kormány indítványozta a népszavazást, így csak megerősítést akart nyerni azzal kapcsolatban, hogy a migránspolitikáját elfogadják, támogatják az emberek. Kovács Zoltán szerint ez meg is történt, ami politikailag egyértelmű megerősítést jelent a nép részéről, ugyanis a 98%-os nem szavazatok a kötelező betelepítés ellen nemcsak, hogy felhatalmazzák a kormányt lépések kezdeményezésére, hanem kötelezik is a népakarat szellemében. Ugyanakkor kihangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi népszavazáson sokkal többen támogatták a kormány indítványát, mint amennyin megválasztották a jelenlegi kormányt. A műsorvezető ezután a volt amerikai nagykövetet kérdezte, melyre aztán kiborult az amerikai bili.

Eleni Kounalakis úgy állított a be a népszavazás eredményét, hogy az a szinte 60% aki nem ment el szavazni, az tulajdonképp mind tiltakozott, bojkottált, vagyis igennel szavazott volna.  Még azt a tényt, ha esetleg nem tudta volna, hogy Magyarországon a népszavazásokon a NATO-hoz és az Európai unióhoz való csatlakozás kapcsán is csak hasonló számban mentek el szavazni el lehetne nézni neki, informálatlanságnak elkönyvelve, ám azt nem gondolhatja senki komolyn, hogy egy ilyen magas szintű pozícióban levő politikus, nem tudja azt, hogy Európa szerte a népszavazásokon minden országban az emberek csak hasonló arányban mennek el szavazni, tehát nem lehet úgy beállítani, hogy aki nem ment szavazni, az mind az ellenzéket támogatja, még a legjobb indulattal sem. És, hogy a ferdítést még tovább tetézze, a nagykövet a jelenlegi szavazást Tito volt jugoszláv vezető megválasztásához hasonlította, amely szintén 90 százalék körüli volt. Eleni Kounalakis ezzel tulajdonképp párhuzamot vont egy volt kommunista tekintélyelvű vezető és a jelenlegi magyar vezetés között. A nagykövetasszony megkérdőjelezte azt is, hogy Magyarországon létezik-e már pluralizmus, mivel szerinte úgy tűnik, hogy nem, és az pedig nem jellemző a demokráciára. Eleni Kounalakis tulajdonképp a demokrácia létezését kérdőjelezte meg Magyarországon. Ezt követően a műsorvezető megpróbálta megerősíteni a nagykövet által kialakított képet, és hangsúlyozni kezdte, hogy Magyarországot minden irányból elítélik, ezzel arra utalva, hogy valami csak nincs rendben ebben az országban, ha nemzetközileg mindenki elítéli a politikáját, támadja.

Kovács Zoltán erre úgy reagált, hogy visszautasította a vádakat, miszerint Magyarország nem a demokrácia elvei szerint jár el, és felhívta a figyelmet, hogy egy népszavazás az a lehető legdemokratikusabb lépés, és ugyanakkor kijelentette azt is, hogy ne adjanak leckét demokráciából pont azok, akik politikailag elfogultan közvetítenek, és itt a CNN-re utalt.

Erre aztán még puskaporosabb lett a levegő, és a CNN a háttérben elkezdte bejátszani a migránsok vonulását Magyarországon, természetesen kiemelve most is az elakasztott migránst amelyet már rengetegszer lejátszottak eddig is, a riporternő pedig szintén még jobban támadásba lendült, felhozakodva azzal, hogy Magyarországon milyen kegyetlenül is bánnak a migránsokkal, és hogy milyen rossz (PR – public relations), vagyis külpolitikai image, kommunikációja lett Magyarországnak emiatt, és még csak épp azt nem tette mellé, hogy vigyázzunk a bőrünkre, hogy viselkedünk a jövőben, mert ők aztán elintézik még jobban Magyarország nemzetközi megítélését. (bár eddig sem fogták nagyon vissza magukat)

Kovács Péter ezután nyilvánosan megvádolta  a CNN-t azzal, hogy hamis képet fest Magyarországról a csatorna, és szó szerint kijelentette, hogy az ország nem tűri többé el a CNN riportereinek hazug tudósításait és vádjait, amelyekkel eddig is már számos kárt okoztak az országnak. Ezt követően hangsúlyozta, hogy tulajdonképp a magyar vezetőség célja a törvények betartása illetve az Európai Unió határainak a megvédése.

A CNN ismét a nagykövetnőt kapcsolta, aki finoman megmondta a tutit, hogy Magyarországnak sokkal jobb lenne, ha nem állna szembe az Európai akarattal, hanem inkább tárgyalna, az asztalhoz ülne (ami persze azt jelenti, hogy elfogadja a Brüsszelben meghozott döntéseket). Ugyanis tárgyalásról hogyan lehetne beszélni, mikor a Brüsszelben már meghozott döntéseket lehetne csak elfogadni. Ezt nevezik ők tárgyalásnak!

Ezt követően a csatorna bejátszott egy parlamenti felszólalást Orbán Viktortól, amelyben a miniszterelnök kihangsúlyozza, hogy meg kell védenünk az európai értékeket, a kereszténységet és a nemzetállamok szuverenitását, amelyekre a muszlim közösség veszélyt jelent ilyen nagymértékű bevándorlás esetében.

A zárószót természetesen az amerikai hölgy kapta, aki elmondta, hogy ilyen válságos időkben az európai államoknak össze kellene fogniuk és közös megoldást találniuk, és nem félelmet kelteniük és egymásra mutogatniuk (utalva ezzel természetesen ismét Magyarországra), mivel Európa már megélt ilyen időket, és abból semmi jó nem származott, utalva ezzel a második világháborút kirobbantó náci Németországra, amit tulajdonképp a jelenlegi Magyarországhoz hasonlított. Egy szó min száz, lenácizta Magyarországot tulajdonképp, úgy, hogy közben még előtte jó pár fenyegetést is kaptunk.

Ennyit az amerikai demokráciáról és a CNN-ről. Kicsit olyan ez mintha azt mondanák, hogyha nem úgy táncolunk, ahogy ők akarják, akkor úgy járunk, mint a nyuszika a viccben, aki néha azért kapott verést mert volt sapkája, néha meg azért mert nem.