Munkácsy Mihály festmények – A Krisztus-trilógia most már magyar állami kézben

Munkácsy Mihály - Krisztus-trilógia festmények
Munkácsy Mihály – Krisztus-trilógia

Munkácsy Mihály Golgota című festményét Pákh Imre műgyűjtőtől, 2019 januárjában vásárolta meg a magyar állam. A vételár végül 3 milliárd forint, azaz megközelítőleg 9 és fél millió Euró volt. Ezzel a felvásárlással Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának mindhárom darabja, állami kézbe került.

Munkácsy Mihály - Krisztus Pilátus előtt
Munkácsy Mihály – Krisztus Pilátus előtt (1881)

A trilógia festményei közül a bibliai történések sorrendjében az első a Jézus Pilátus előtt, melyet 1881-ben fejezett be a festőművész. A sorozat második darabja, az Ecco Homo, ez 1896-ban készült el, míg a harmadik festmény, a Golgota, 1884-ben készült el. A három festményt sokáig senki sem láthatta együtt, még maga a művész sem. Az együttes kiállításra először 1995-ben került sor a Debreceni Déri Múzeumban.

Munkácsy Mihály - Ecce Homo
Munkácsy Mihály – Ecce Homo (1896)

Munkácsy Mihály a leghíresebb magyar romantikusan realista festő volt. A 19. század festészetének egyik nemzetközileg is igen elismert és sikeres alakja. Legszorosabban a Gustave Courbet féle realista ábrázoláshoz kötődött. 1900-ban halt meg Németországban, az Észak-Rajnai-Vesztfáliában. Temetése 9 nappal halála után volt Budapesten, melyen jelen voltak a kormány és Budapest város vezetése is a megközelítőleg 300 ezer embert számláló tömeg mellett. Azóta róla nevezték el a legrangosabb magyar képzőművészeti díjat is.

Munkácsy Mihály - Golgota - Kálvária festmény
Munkácsy Mihály – Golgota (1884)