Victoria Nuland, az ukrajnai válság árnyékszereplője

Ukrajna végtelen szenvedésre van ítélve. Jelenlegi hazai problémáihoz (az Európai Unió szerint gazdasági problémák és korrupció) a NATO-csapatok és Oroszország esetleges konfrontációjából fakadó problémák mellett az elmúlt napokban Victoria J Nuland katasztrofális jelenléte is hozzáadódott (2022. Január vége) a politikai ügyekért felelős államtitkár helyettese a Washington és Moszkva közötti tárgyalásokon. Nuland homályos háttere ritkán kerül napvilágra a hegemón sajtóban, az Egyesült Államokon belül és kívül.

Karrierdiplomata, de mindenekelőtt lobbistája országa fő fegyvergyártó vállalatainak, köztük a General Dynamicsnak, a Northrop Grummannak és más vállalatoknak, amelyek nyeresége az Egyesült Államok külpolitikájának háborúztatásával arányosan nő, és amelyeket részben vissza is adnak mentoraiknak Washington csarnokaiban, beleértve Nulandot is. Nem elhanyagolható tény, hogy feleségül ment Robert Kagan-hoz, az egyik legkeményebb és legháborúsabb neokonzervatív szereplőhöz, – együtt vesznek részt egy sor olyan szervezetben és agytrösztben, amelyek célja az amerikai szupremácizmus felmagasztalása a világ ügyeiben. Mindkettőjüknek jelentős a felelőssége, mert ők azok, akik az afganisztáni, iraki és szíriai óriási katonai háborús kalandokat is megtervezték.

2003 és 2005 között Nuland Dick Cheney alelnök egyik fő tanácsadója volt, és buzgón támogatta Irak invázióját és megszállását. Ez a politika az évek során félmillió halálos áldozatot hozott, bár a becslések szerint sokkal magasabb is lehet. Második ciklusában George W. Bush elnök megjutalmazta harciasságát, és 2005 és 2008 között NATO-nagykövetnek nevezte ki , ezalatt az afganisztánt megszálló amerikai nemzetközi támogatás megszervezésének szentelte magát . 2013-ban Barack Obama európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárrá nevezte ki, amely pozícióból aktívan támogatta a nacionalista és neonáci csoportok Viktor Janukovics, Ukrajna akkori elnökének és a Párt képviselőjének kormánya elleni tiltakozását – akik ellenezték Ukrajna asszimilációját az Európai Unió és a NATO által. Nemcsak Nuland szponzorálta a „puha puccsot” (amely számos véres epizódba torkollott), hanem hatalmát túllépve személyesen is részt vett azokon a tüntetéseken, amelyeket a szélsőjobboldal rendezett a kijevi Maidan téren 2013. december végén.

A Janukovics-kormány 2014. február 22-i parlamenti leváltása után még jobban láthatóvá vált az Egyesült Államok nyílt beavatkozása Ukrajna belügyeibe. Annak ellenére, hogy Washington biztosította, hogy az európai ország problémáit az ukránoknak kell megoldaniuk, Nuland és Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete volt a felelős annak kiválasztásáért, hogy az ellenzéki vezetők közül kik vegyék át a gyeplőt a kormányban. Az amerikai opció Arszen Petrovics Jacenyukra esett, a bankokhoz szorosan kötődő ügyvédre és politikusra, akit 2014. február 27-én neveznek ki Ukrajna miniszterelnökévé. Pyatt és Nuland telefonbeszélgetésében amelyet rögzítettek és elterjedt az egész világon: „a pokolba az Európai Unióval!” kijelentés hangzott el. A régió engedelmes kormányai, Zbigniew Brzezinski szerint Washington méltatlan vazallusai, szelíden elfogadták a sértést. Angela Merkel és az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy arra szorítkoztak , hogy az amerikai szavai „teljesen elfogadhatatlanok” anélkül, hogy bármiféle visszavonást követeltek volna. Szép példa az európai kormányok erkölcsi és politikai csődjére!

Napokkal ezelőtt, (2022. Január vége), Nuland kijelentette, hogy ha megvalósulna az ukrajnai orosz invázió, akkor az „Északi Áramlat 2” gázvezeték – nem kezdhetne el működni. Ha valamiben biztosak lehetünk, az az, hogy ennek a karakternek a vezető szerepe rossz hír, mert csökkenti annak esélyét, hogy diplomáciai megoldást találjanak a jelenlegi ukrán válságra. Nuland és vele Washington „sólymai”, ők az imperializmus legradikalizáltabb és legerőszakosabb megnyilvánulásai a hanyatlás jelenlegi szakaszának. Hisznek országuk „civilizáló küldetésében” (innen ered az Egyesült Államok, mint „lényeges nemzet” gondolata), és Oroszországot és Kínát barbár nemzeteknek tekintik, amelyek veszélyeztetik a jelenlegi világrend stabilitását és az egyetlen nyelv, amit értenek, az az erő. Ezért veszi körül a NATO Oroszországot a Balti-tengertől a Fekete-tengerig, és az Egyesült Államok hadiflottája közeledik Tajvan felé.

Ez a cikk egy fordítás.  (2022. Január vége) Az eredeti itt olvasható:

Victoria Nuland, a shadowy character in the Ukraine crisis

Victoria Nuland
Victoria Nuland