Szigetvár ostroma 1566 – Történelmi animációs film

Az E-History – Történelmi Animációs Egyesület által készített animációs film, Szigetvár ostromát mutatja, be modern animációs eszközökkel. Készítője a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft. A cég fő tevékenysége, történelmi oktatási segédanyagok, dokumentumfilmek és interaktív programok valamint történelmi játékok fejlesztése.

Szigetvár ostromáról röviden

Szigetvár 1420 körül épült a Dél-Dunántúl vidékén, és geopolitikai értelemben egy fontos pontját képezte a déli katonai védelemnek. Az 1526-os Mohácsi csata után, katonai szerepe még fontosabbá vált, mivel útjában állt a nyugatra vonuló török csapatoknak. A vár számos ostromot kiállt, míg végül 1566-ban elesett az I. Szulejmán szultán seregei által indított ostrom alatt. A várat Zrínyi Miklós bán és mintegy 2500 katonája védte a 100.000 fős török sereggel szemben. Bár a várat a törökök végül bevették, Zrínyi és katonái önfeláldozó harcának köszönhetően, jelentős veszteségeket szenvedtek. A megközelítőleg 2500 magyar katona 20.000 török katona életét oltotta ki az ostrom során.

Szigetvár - számítógépes rekonstrukció
Szigetvár – számítógépes rekonstrukció

Zrínyi Miklós bán dédunokája, Zrínyi Miklós a költő, Szigeti veszedelem című verses eposzával állít emléket, az akkor ott hősi halált halt Szigetvárat védő magyar katonáknak.