A gyömbér baktériumölő és gombaölő hatással rendelkezik

Gyömbér Candida és E-Coli ellen
Gyömbér Candida és E-Coli ellen

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte elismert probléma. Ez a baktériumok azon tulajdonsága, mellyel képesek alkalmazkodni, illetve védekezni természetes kiválasztódás által, a már létező gyógyszerek, antibiotikumok számukra mérgező hatása ellen. A gyógyszergyártó cégek ezért kénytelenek folyamatosan újabb antibiotikumokat kifejleszteni, mivel a régi gyógyszerek ellen egyre több baktérium képes alkalmazkodni. Sok baktériumtörzs ellen azonban még a legújabb antibiotikumok is csak korlátozott eredménnyel tudnak szolgálni, ezért minden olyan természetes antibiotikum mely eredményeket tud felmutatni ezeknek a baktériumtörzseknek a pusztításában, nagy jelentőséggel bír. Az egyik ilyen, természetes antibiotikum hatással rendelkező növény a gyömbér is.

A gyömbér által legeredményesebben pusztított baktériumfajták és gombák

Az egyik határozottan jól kimutatható baktérium melyet a gyömbér hatékonyan pusztít, illetve megállítja szaporodását az E-Coli bacilus, baktérium. Az E-Coli baktériumnak számos törzse van. Egyes baktériumtörzsek nem kimondottan veszélyesek, vannak viszont olyan törzsei is, melyek számos megbetegedésért felelnek. Az E-Coli főleg emlősök tápcsatornáját támadja, és az amerikai Cornell Egyetem kutatásai szerint, a baktérium egyik törzse kapcsolatba hozható a krónikus bélgyulladással járó Crohn-betegséggel.

Egy másik baktériumtörzs mely ellen a gyömbér antimikrobiális jelleget mutat, a Salmonella typhi  baktérium, mely a szalmonella fertőzésekért felelős.

A gyömbér gombaölő hatással is rendelkezik

Számos tanulmány bizonyítja, illetve bemutatja a gyömbér Candida-fertőzésekben való használatának hatékonyságát. A fertőzést a Candida albicans nevű gomba okozza, mely természetes esetben a flóra normál résztvevője. Legyengült immunrendszer, illetve fertőzések esetén azonban, túlzott elszaporodása komoly egészségügyi kockázatot jelent. Többek között ez a gombafaj felelős számos bőr és hüvelygomba fertőzésért, okoz szájpenészt, de akár végzetes véráram-fertőzést is okozhat. A kutatások azt bizonyítják, hogy az ilyen típusú gombafertőzések ellen a leghatásosabb módja a gyömbér alkalmazásának, az alkoholos kivonatok használata.

Köztudott, hogy a gyulladt nyálkahártya, illetve bármilyen gyulladás, táptalaja a gombásodásnak. A gyömbér hatásának a szervezetre egyik nagyon fontos jellemzője a gyulladásgátlás, mely szintén segíti a szervezetet a gombásodások megakadályozásában.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106649/