A gyömbér hatása a szervezetre
Gyulladásgátló hatás tudományosan vizsgálva

A gyömbér hatása a szervezetre
Gyömbér

A gyömbér egy világszerte ismert és használt fűszer, illetve népszerű gyógynövény. Kínában már időszámításunk előtt is használták, erről Marco Polo is említést tesz könyvében. A gyömbér gyógyhatásai nem csak népi megfigyelésen alapulnak, hanem tudományos kutatások is bizonyítják, és számos hatásmechanizmusa tudományosan is már bizonyítást nyert. Lássuk, hogyan is hat a gyömbér a szervezetre, ha a gyulladáscsökkentés a cél!

A gyulladásgátló hatás

A szervezetben a gyulladás egy igen komplex immunológiai folyamat, melyben számos mediátor (közvetítő), vesz részt. Ezek a mediátorok olyan jelzőmolekulák, (citokinek), melyekből ha túl sok van, egyes esetekben akár indokolatlanul is beindíthatják a gyulladásos folyamatot, vagy azt túl sokáig fenntarthatják. Kutatások bizonyítják, hogy a gyömbérben található olajok gátolják a következő gyulladást előidéző jelzőmolekulák hatását:

A Gyömbér által gátolt gyulladást előidéző jelzőmolekulák

  •  IL-1 – Interleukin 1 (immunmoduláló jelzőmolekula) – gyulladást keltő sejtfehérje, amely ízületi gyulladásos betegeknél túltermelődik (reuma, köszvény – rheumatoid arthritis)
  • TNFα – tumor nekrózis faktor alfa – gyulladást serkentő citokin. A TNFα  serkenti a gyulladásos folyamatokat, emeli a lázat. Ez egy olyan jelzőmolekula, amely kétélű fegyver is lehet. A gyulladáskeltő hatása mellett, védő hatása is van, gátolja a daganatos és a vírusok által megfertőzött sejtek szaporodását. Akkut gyulladás esetén, azonban gyakran több kárt okoz, mint hasznot, ezért szabályozásának indokoltsága a kórképtől függ. Például autoimmun betegségeknél, javallott a TNFα hatásának bizonyos szintű gátlása.
  • IL-8 – Interleukin 8 (vonzza és aktiválja a neutrofileket) – az immunrendszer bizonyos típusú sejtjeit. Röviden, az immunválasz megadásában játszik szerepet. Autoimmun betegségeknél ezeknek a jelzőmolekuláknak a túltermelődése nem kívánt gyulladásos folyamatokhoz vezethet, így ebben az esetben az interleukin 8 gátlása, pozitív gyulladáscsökkentő hatást válthat ki, de ugyanakkor vírusok szaporodását is eredményezheti fertőzés esetén.

Bizonyított, hogy a gyömbér olajai fontos szerepet játszanak az, angolul ún. COX ciklooxigenáz-2 (COX-2) enzim gátlásában. A COX jelentése  = (ciklooxigenáz, prosztaglandin-endoperoxid szintház enzim),  mely nagy mértékben hozzájárul a gyulladás és a fájdalom kialakulásához. A nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő gyógyszerekben, illetve fájdalomcsillapítókban, olyan vegyületek vannak, melyek pont az előbbiekben említett COX folyamatot gátolják, ezeknek azonban a gyömbérrel ellentétben számos mellékhatásuk van.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106649/