A májfunkció javítása gyömbér segítségével – SGPT – GOT – ALP

Májfunkció javítása gyömbérrel
Májfunkció javítása gyömbérrel

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a gyömbér és hatóanyagai komoly szerepet játszanak a májkárosodás megelőzésében illetve a már beteg máj funkcióinak a javításában. A kutatók bebizonyították, hogy Szén-tetraklorid (CCl4) által okozott mérgezés esetén, a gyömbérrel és annak fő hatóanyagaival kezelt kísérleti állatoknál sikerült megakadályozni a májkárosodást.
Egy másik jelentős kutatási eredmény szerint (200, 400 mg/kg) gyömbér kivonat beadásával, paracetamol (acetaminophen) használata előtt megelőzhető a paracetamol által okozott mérgezés, májkárosodás. Szintén e kutatási eredmény szerint, a beadott gyömbérkivonat csökkentette az ALT, AST és ALP szinteket, valamint növelte a májban található antioxidáns enzimek hatását.

Mit jelent az ALT(SGPT), AST(GOT) és ALP?

ALT (SGPT) – Alanin amino-transzferáz
Ez egy vérből végzett enzimvizsgálat, melynek során meghatározzák az ALT aktivitását. Az ALT számos szövetben megtalálható, viszont legnagyobb mennyiségben a máj termeli. Ennek az értéknek a megnövekedése a máj szöveteinek a szétesésére utal. Egyes esetekben azonban nagy kiterjedésű izomsérülések, izomszétesés, égések esetén is megemelkedhet szintje. Éppen ezért,  a májkárosodás vizsgálatakor mindig kiegészítő vizsgálatokat is végeznek. (AST, GGT, ALP, bilirubin stb).

AST  –  aszpartát aminotranszferáz – vagy más néven GOT (glutamát-oxálacetát-transzamináz)
Ez egy főleg a májban és a szívben előforduló enzim, melynek emelkedése ezen szervek károsodására utalhat. Mindig szükséges a többi enzimhez való viszonyítása, ahhoz, hogy az eredményt helyesen lehessen értelmezni. Emelkedése utalhat májkárosodásra, epeút-elzáródásra, bizonyos gyógyszerek használata, de ugyanakkor a szívizom károsodása is okozhatja.

ALP – Alkalikus foszfatáz
Ez egy olyan enzim, mely a szervezetben a fehérjék lebontásában vesz részt. Az ALP szint emelkedése májgyulladásra, epeutak gyulladására utal, de okozhatja csonttörés, valamint vérképzőszervi megbetegedés is.

Ólommérgezés okozta májkárosodás

A kutatási eredmények arra is utalnak, hogy a gyömbér hatóanyagai képesek lehetnek az ólommérgezés által okozott májzsugor megállítására illetve segíthetik a regenerálódást is. Mivel a gyömbér komoly gyulladásgátló hatással rendelkezik, használata javasolt a krónikus májbetegségek esetében, természetesen nem mellőzve a szakember általi konzultációt sem.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106649/