Gyömbér tea készítése – A gyömbér tea jótékony hatásai

Gyömbér tea készítése
Gyömbér tea készítése

A gyömbér tea viszonylag egyszerűen elkészíthető, és igen finom italnak számít azok számára, akik szeretik a csípős ízeket. Elsősorban gyógyteaként fogyasztják a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt, de mint kellemes üdítő ital is fogyasztható tetszés szerint.

Gyömbér tea elkészítése

Több mód is van gyömbér tea készítésére, a legegyszerübb a filteres teák használata, viszont ezek tartalmazzák a legkevesebb hatóanyagot. Ha gyógyászati célra szeretnénk készíteni, akkor javallott a házilag lereszelt gyökér forrázása, mivel ezzel a módszerrel sokkal erősebb teát készíthetünk, amely több illóolajat tartalmaz, mint egy filteres tea. Mivel a gyömbér gyökeréből készül a tea, feltevődik a kérdés, hogy miért hasznosabb forrázni mint főzni? A gyömbér gyógyhatásait az illóolajainak köszönheti, főzéssel pedig ezekből az olajakból nagyobb mennyiség távozik, így a legjobb ha forrázzuk, majd lefedjük és több ideig hagyjuk hűlni, hogy a gyökérből a lehető legtöbb illóolaj oldódjon ki.

Hogyan adagoljuk a víz és gyömbér arányát?

A gyömbér csípős ízű, így nem mindenki szereti nagyon erősre készítve. Ha gyógyászati célra készítjük a teát, akkor viszont ajánlott erősre készíteni. Például, 1,5 L vízhez lereszelhetünk egy nagydarab gyömbért, majd utólag citromot, mézet és esetleg fahéjat is adhatunk hozzá tetszés szerint.

A gyömbér tea jótékony hatásai

Ha gyógyászati célra alkalmazzuk a gyömbért, akkor megtaláljuk kapszula formájában is, illetve léteznek nagyobb koncentrátumú alkoholos kivonatok is.