Eddig ismeretlen típusú vérereket fedeztek fel a csontokban Németországban

,,Teljesen váratlan volt felfedezni olyan új olyan központi anatómiai struktúrát melyről egy XXI. századi tankönyv sem tesz említést” – nyilatkozta Matthias Gunzer, a Duisburg-Essen-I egyetem molekuláris immunológia kutatója.

Transzkortikális vérerek a csontban
Transzkortikális vérerek a csontban

Az új típusú vérerek nem csak a csontfelszínt hálózzák be, hanem mélyen behatolnak a csontok belsejébe is.
Ennek a felfedezésnek Matthias Gunzer szerint azért van nagyon nagy jelentősége, mert teljesen új megvilágításba helyezi a csontritkulást illetve az immunrendszert érintő megbetegedéseket érintő kutatásokat.

A kutatók kémiai eljárásokkal egerek lábcsontjait sikeresen átlátszóvá tették, és ezzel a módszerrel sikerült felfedezni, hogy több ezer kapilláris hálózza be a csontokat, melyeket transzkortikális ereknek neveztek el.  Később a kutatás emberi lábcsontokat is megvizsgált és azt találta, hogy az emberi csontokat is hasonló transzkortikális vérerek szövik be.

Mint tudjuk az immunsejtek a csontvelőben termelődnek, így ezek az újonnan felfedezett erek kulcsszerepet játszanak abban is, hogy az immunrendszer védelmező sejtjei hogyan hagyják el a keletkezési helyüket.

Bár a tudomány számára ezek az új vérerek  újdonságnak számítanak, ugyanakkor jól megmagyarázzák a kezdetben főleg háborús övezetekben, harctereken alkalmazott orvosi eljárások hatékonyságát.  Háborús viszonyok között ugyanis, az orvosok számára gyakran nincs lehetőség sürgős beavatkozásoknál a vénák megtalálására, vagy szükséges a szervezetbe még gyorsabb módszerrel bevinni valamilyen hatóanyagot, így gyakran egyenesen csontvelőbe injekciózzák a gyógyszereket, melyek így igen hamar kifejtik hatásukat.