Vércukor csökkentése gyömbérrel – Növeljük a sejtek cukorfelvételét

Vércukor csökkentése gyömbérrel
Vércukor csökkentése gyömbérrel

Statisztikai becslések szerint minden ötödik másodpercben diagnosztizálnak valakit diabétesszel, és minden tízedik másodperben hal meg valaki a cukorbetegség szövődményei miatt. A cukorbetegség a glükóz egy feldolgozási zavara a szervezetben melyet okozhat a hasnyálmirigy inzulin nevű hormontermelés hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlenné válása. Mindkét esetben, ilyenkor megemelkedik a vérben a cukorszint mivel a cukor nem tud elhasználódni a szervezetben. Számos tanulmány született már megfigyelések alapján, melyek szerint a gyömbér igen hatékonyan képes a vércukor csökkentésére. Bár a kutatók még nem értik teljesen most sem a gyömbér hatásmechanizmusát melyen keresztül képes a vércukor csökkentésére, minden kutatási eredmény arra utal, hogy ezt a szervezetben fellépő oxidatív stressz kordában tartásával éri el, valamint a gyulladásgátló hatás segítségével. A gyömbér fogyasztásával megnövelhető a szervezet inzulinérzékenysége, mely különösen hasznosnak bizonyul a 2-es típusú cukorbetegség esetén, valamint a megelőzés terén, de ugyanakkor 1-es típusú cokorbetegeknél is van hatása.

A gyömbér növeli a sejtek cukorfelvételét

Egy a Sydney Egyetemen végzett kutatási eredmény kimutatta, hogy a gyömbér elősegíti a sejtek glükóz felvételét, ez által is csökkentve a vércukor szintjét. A kutatócsoport vezetője Basil Roufogalis volt.

Egy 2009-es kutatási eredmény szerint, amely az European Journal of Pharmacology szaklapban jelent meg,  a gyömbérfogyasztás 35%-kal csökkenti a vércukorszintet.

Forrás és irodalom:

Li, Yiming, et al. „Gingerols of Zingiber officinale enhance glucose uptake by increasing cell surface GLUT4 in cultured L6 myotubes.” Planta medica 78.14 (2012): 1549-1555.